Jongeren Bestuurs Akademie

Iedereen mag leren

Onze community


Een van de belangrijkste doelen van de Jongeren Bestuurs Akademie is om jonge bestuurders in contact met elkaar te brengen. Samen sta je immers sterker dan alleen. Wil jij weten hoe het is om als jongere in een bestuur te zitten? Ben jij benieuwd hoe het is om als beginnend medezeggenschapper oog in oog te staan met de rector van jouw universiteit? Een aantal van de jongeren in onze community delen graag hun ervaring met jou!

Nieuw in de studentenraad - Giovanni


De studentenraad is een best wel enge plek in het begin. Als student-lid kom je opeens voor een groep medewerkers te staan die soms wel meer dan 10 jaar ervaring hebben daar. Daarom is het belangrijk dat je sterk in je schoenen staat en dat je snel kan leren.

De eerste vergadering met de medewerkers, ookwel de Ondernemingsraad genoemd, begonnen we met het stellen van vragen aan iemand die het beleid had geschreven over het collegegeld. Ik wilde direct vragen waarom bedragen zijn afgerond op 500-tallen. Direct werd ik door de voorzitter erop gewezen dat mijn vraag een beleidsvraag was en niet een informatieve vraag, en dat ik dus moest wachten op het college van bestuur. Een domme vraag dus, dacht ik direct. Maar doordat ik het aandurfde om het woord te nemen weet ik nu wel wanneer ik welke vraag moet stellen.

Het beste advies dat ik dus kan geven: probeer te falen! Dat is de beste manier om te leren.

Waarom een intervisie iets voor jou is - Servaas


Een intervisie kan je zien als een geweldige kans om te leren van elkaar en mogelijke problemen op te lossen of jouw tijd als raadslid of bestuurder te verbeteren.

Je komt samen als een groep gelijken om met elkaar problemen of uitdagingen te bespreken die spelen in het politieke werkveld. Er zal een discussie / gesprek plaatsvinden om uiteindelijk mogelijke oplossingen te vinden. De onderwerpen kunnen gaan over technische uitdagingen met het gemeenteraadswerk zelf, maar het kan ook gaan over persoonlijke uitdagingen die bijvoorbeeld invloed hebben op het persoonlijk functioneren.

Met deze onderwerpen komen de drie kernbegrippen van het JBA goed aan bod. Samen kom je erachter hoe je communiceert, profileert en reflecteert gebasseerd op jouw eigen ervaring en die van anderen. Het gaat daarom niet op partijpolitiek in de intervisiegroep, maar vooral over hoe je wel of niet functioneert als jong raadslid in je eigen fractie, in de raad of in contact met anderen.

Intervisie werkt op basis van spelregels. Hierbij kunnen verschillende methoden worden gebruikt. Zeker als niet alle deelnemers ervaring hebben met intervisie is een onafhankelijke begeleider aanwezig die de gesprekken begeleidt.